Ne yerseniz Osunuz

"Allah derdi de çareyi de verdiği gibi her dert için bir ilaç yaratmıştır. Bu sebeble tedaviye devam ediniz. Fakat haramla tedavi olmayınız"(Ebu Davud, Tıb, 12).

Bismillah’la başlayalım yazımıza. ‘Ben-i Âdem’in Efendisine, Şiirlerin Efendisi olan Na’tlar’ gibi şerefli bir yazı dizisini bize nasip ettiği için Yüce Yaradana hamdolsun. İnşallah ileride bu yazı serimize geri devam ederiz.

Ne yerseniz osunuz. (Felemenkçe atasözü). Bu yazımıza Tunuslu bir ihvanımız vesile oldu desek yeridir. Bu kardeşimizin gittiği doktor bize bir kitap önerdi; Shelly L. Stuart, Gevaarlijke Gluten, 2012; Shelly L. Stuart, Gluten Toxicity. The Mysterious Symptoms of Celiac Disease, Dermatitis Herpetiformis, and Non-Celiac Gluten Intolerance; Türkçesi Zehirli Glütenler, temin edebilirseniz gıda faciasını daha iyi anlayabilirsiniz.

Burada başlıklar halinde size ne gibi gıda belasının insanlığı sardığını anlatmaya çalışacağım. Amma evvela Hadis-i şerif vererek bereketlenelim.

"Allah derdi de çareyi de verdiği gibi her dert için bir ilaç yaratmıştır. Bu sebeble tedaviye devam ediniz. Fakat haramla tedavi olmayınız"(Ebu Davud, Tıb, 12).

Halik-i Zül Celal olan Hz. Allah yarattığı eşrefi mahluk olan insanoğluna bu yazımız kullarını bilgilendirmemiz bize sevap getirir umuduyla vesile kılıyoruz. Değerli Üstadımız Abdullah Efendinin Sünen-i Ebu Dâvud derslerinden Hâdis-i Şerif’te, müminlerin annesi Hz. Aişe (ra) şöyle buyuruyor: "Resülullah (sas) her an Allah Azze ve Celle’yi zikrediyordu"(Ebu Davud, 17).

Bildiğiniz üzere tabiatta doğal olarak bulunan ‘glüten’ kelimesi çoğul ve tekil olarak aynı kullanılır. Doğal olarak glüten proteini birçok buğday proteini olarak buğdayda görülür. İlk defa kötü ismini literatürde buğdayda bulunduğu ve insanlarda çölyak hastalığına, glüten bağışıklığına sebep olduğu için bilim çevreleri bu şekilde tanıtmıştır. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle 1 yaşından sonra glüten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler görülür. İlerleyen dönemlerde ise anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür ve tedavi gluten içeren besinlerin diyetten çıkarılmasından ibarettir.(1) Burada bir hastalığı örnek vererek bu konuya girelim istedim. Size vereceğimiz örnekler bir doktor reçetesi veya hekim tavsiyesi değildir veya buraya alıntı yaptığımız kitaplardan örnek diyetler size şifa reçetesi değildir aksi takdirde kişi hastalığını bu şekilde tedavi etmeye kalkar bu da bizim sorumluğumuzda olan bir şey değildir. Sadece şu anda batıda (Anglo-Sakson ve Avrupa) başlayan bilinçlendirmeyi biz kardeşlerimizle birlikte yapalım istedik. Doğal beslenmeyi adet haline getirelim ki hem bedenimiz sağlıklı olsun ve hem de hocalarımızın alimlerimizin buyurduğu gibi dualarımız kabul olsun. Sünen-i Ebu Davud uzmanı Abdullah Hocamızın hadis derslerinde Hadis-i şerif rivayetinde buyurduğu gibi ‘Müminin her hali faydalıdır …’ bizde bu düsturdan yola çıkarak yazımızda faydalı olmaya çalışacağız. Allah riyadan muhafaza buyursun, amin.

Bugün bu hastalığın (Çölyak) ve tedavisini direkt olarak vücuttaki genlere, stres, bağırsak florası, virüsler vesaire gibi şeylere yorumlayarak işi bu büyük gıda ve bunlarla endirekt bağlantılı olan şirketlerden uzaklaştırıyorlar. Kabahat senin şu ilaçları iç ve glütenlerden uzak dur, bitti! Hayır bitmiyor işte. Çünkü bu gıda terörü bu uluslar arası şirketler tarafından sürdürülüyor. Karşılığında ilaç endüstrisine kazanç sağlıyor birbirlerini böylelikle hep kazan kazan sağlıyorlar. Burada bizler kendi evlat ve ailemizi nasıl koruyabiliriz ona bakalım, nasıl sağlıklı beslenebilir ve sağlıklı kalabiliriz bunları bilelim. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki glüten zararlı proteinler grubu değil, Allah’ın tabiatta zaten var ettiği ve dünya durdukça var olacak bir protein. Buğday ve diğer tohumları daha verimli hale getirmek için bilim insanları 80-90’larda, bu gıda şirketlerinin de teşvikiyle, gen teknolojisinde daha üst bir seviyeye geçtiler. Akabinde bitkilerde kusur varmış gibi her iklime ve parazitlere dayanıklı tohumlar ürettiler veya ürettik diye makaleler yayımlandı. Ama gerçekte Pandora’nın kutusunu farkına varmadan(!) açmış bulundular ve hastalıklar (kanserler, şeker hastalıkları, kan yetmezliği) hızla yayılmaya başladı. Herkes kendisi artık nasıl daha iyi ve sağlıklı besleniriz diye elini taşın (kayanın) altına koymalı ve elbirliğiyle ucuz ve çok zararlı olanı unları değil de doğal ve sağlıklı besinleri almalı. Az ama faydalı ve doğal (Bio) ürünleri tüketmeli. Ancak bu şekilde sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmuş oluruz. (Nesli korumak da dini bir görev değil mi?!)

Glüten ’in sebebiyet verdiği hastalıkların sıralamasını yaparak konumuza ileriki sayılarımızda devam etmek üzere aşağıdaki ufak hatırlatmayla kapatalım;

  1. Bağışıklık için sistemindeki zincirleme reaksiyonlar
  2. Bilinmeyen veya bilinmek istenmeyen semptomlar
  3. Mide ve bağırsak sorunları
  4. Yorgunluk, kan yetmezliği ve anormal kanamalar
  5. Duyu organlarında oluş defolar
  6. Deri hastalıklar, saç ve tırnak sorunları
  7. Kas ve kemik sorunları
  8. Hamilelik sorunları ve kısırlaşma
  9. Böbrek ve sidik torbasında oluşan sorunlar
  10. Nörolojik semptomlar
  11. Psikolojik semptomlar
  12. Kalp ve akciğer rahatsızlıkları
  13. Bağışıklık ve benzer rahatsızlıklar(2)

Tunuslu ıhvanımız yakında zamanda vefat eden kızı, yakın zamanda Ihvanımız Hacı Şükrü Ahmet Özdeveci ve diğer kaybettiğimiz ıhvanlarımızın, ehli imanın ve bu satırlarımdan sonra gelecek büyüklerimize ruhuna Fatiha Sûresini okumadan önce. 90’lı yıllarda Hacı Şükrü Amca Mürşidimiz Abdullah Hoca Efendi Hz’lerinin izniyle bize gördüğü rüyayı Halaka-ı Zikir’den sonra şu şekilde aktardı. O mecliste bulunanlar eksiğimiz varsa bizi düzeltebilirler. ‘Mahşer alanında bir tepe üzerinde Efendi Hz. elinde bir defter. Deftere kaydolan ıhvanlarımızın cennete gireceklerin isimlerini okudu. Cennete girecek kayıtlı ıhvanlarımızın tamamını okuyup tamamladıktan sonra tepeden ayrıldı ve geri döndüğünde yüzü ayın on dördü gibi apaydınlıktı. Yanaklarından bu’s ettikten sonra ayrıldı ve çok mutlu oldum.’  

Aziz ve Latif Peygamberimizin yüce ruhuna, salât ve selâmımızı ilimler adedince iletiyor, salavat getirirken riyadan ve kibirden sizlerin affına sığınıyor, ve hatalarımızın düzeltilmesi ve doğru yola iletilmemiz niyazında bulunarak dualarınızı bekliyorum. Zül-Cenaheyn Abdullah Efendi mürşidimizin teveccühüne mazhar olmayı arzu ediyor, çalışmalarımızda muvaffakiyet diliyor ve tesirini halk etmesini Yüce Yaradandan istiyoruz. Ya Rab, Kurbiyeti İnsanı Kâmil nasip et ve ahiri da’vahüm ve enilhamdülillahi rabbil alemin...

Bâkî ve Kevserî selamlar...

 


(1) https://www.medicalpark.com.tr/colyak-hastaligi-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1948

(2) Shelly L. Stuart, Gevaarlijke glüten, 2016, Amsterdam, p. 5.


Tufan ATMACA diğer yazıları