Mahmut BIYIKLI

Filistin İçin Vicdan Çağrısı

Filistin İçin Vicdan Çağrısı

İnancımız kavi umudumuz diridir. Bir gün mutlaka Filistin devleti yeniden kurulacak ve bütün insanlığın sığınacağı bir vicdan yurdu olacaktır.

Zor zamanlarda yaşıyoruz. Değerlerin aşındığı insanlığın kalbini kaybettiği bir çağdayız. İnce yürekli bir şaire bile ben bu çağdan nefret ettim etimle kemiğimle nefret ettim dedirten bir dönemin tam ortasındayız.

Savaşların canlı yayınlanarak canımızı yaktığı günlere şahitlik ettik. Tonlarca bombanın çocukların zayıf bedenlerine atıldığı günleri gördük. Evleri yakılan yurtları işgal edilen insanların çaresizliğine derman olamadık.

Pasif bir seyirci olmanın ötesine geçemedi kardeşliğimiz. Elimizle önleyemediğimiz kötülüğü dilimizle reddedemediğimiz gibi kalbimizle bile buğz edemedik.

Bir yandan yıkımlar yaşanırken ağıtlar göğe yükselirken bir yandan insanların oyunda eğlencede olması bir kez daha vicdan dediğimiz ve her halimizle muhtaç olduğumuz o asil kavramı gündemimize taşıdı.

Elbette vicdan bir kalbi olanlar için derin bir anlam ifade ediyor. İnsanlıktan nasibi olmayanların çok uzağında kalan bir kavram.

Bazılarının acıma sevme gibi duyguları körelmiş. Dünyada yaşanılan coğrafyada olup bitenler sadece sıradan bir haber metni. Gazze’de yaşanılan acılardan sonra gözünde yaşları misafir etmeyen herkes kendini sorgudan geçirmelidir.

Bu sorgu insana vicdanını kaybedip kaybetmediğini net bir şekilde gösterecektir. Vicdanın kaybolması kıyametin habercisidir. Modern insan farkında olmadan kendi kıyametini yaşamaktadır.

Nefsinin sınırsız isteklerinin peşinde koşmaktan bitap düşmüş vaziyette ruhunun isteklerine zaman ayıramamaktadır. Nefsin esiri olanlar özeleştiri yapamazlar. Hangi güzel hasletin kendisinden uzaklaştığının bile farkına varamazlar.

Sorgulanmayan nefis putlaşır. İnsan bir müddet sonra kendi yarattığı putu kutsamaya başlar. İnsan başıboş yaratılmamıştır ama nefsinin arzularının peşine düşmesi onu boşluğa çeker.  Montaigne “Vicdan kendimizi keşfetmemize, kendimizi kınamamıza ya da suçlamamıza neden olur.”  Der. Kendini keşfedemeyen yanlışını kınayamayan hatasına pişman olamayanlar vicdanını çoktan yitirmiştir.

Din duygusu güçlü olan insanların vicdan muhasebesi sağlam olur. Milli şairimiz’’İmandır o cevher ki İlâhî ne büyüktür.  İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür!’’ Der. Paslı yürekte merhamet olmaz. Cevherini kaybeden nefretle dolar. Bu açıdan baktığımızda iman nasıl bir nasip meselesiyse vicdan da bir nasip meselesidir.

İnsan yaratılışı itibariyle saf temiz bir fıtratla yaratılmıştır. Fakat sonradan kalbe giren virüsler insanı kilitlemekte ve kirletmektedir. Kalbi mühürlenenler vardır bir de. Onlar iyi ve güzel olan her şeyden mahrumdurlar. Şefkat merhamet gibi ulvi değerleri onlardan çekilmiştir. Mühür vurulduktan sonra vicdan da oradan uzaklaşmıştır. İnsanlığa kan gözyaşı ve zulüm sunanlar kalbi mühürlenen zalimlerdir. Onları vicdana çağırmak boş bir uğraştır.

Rayından çıkmış dünyayı normale çevirecek olan hiç şüphesiz vicdan sahipleridir. İyilerin aktif olması kötülüğün iktidarını yenecektir. Vicdansızların kararttığı evrenimize yeniden ışık getirecek olan aydınlık savaşçıları vicdanlılar olacaktır. Onların Filistin için yaptığı vicdan çağrısı çok kıymetlidir.

İnsanlığa Filistin için çağrıda bulunanlar Gazze’de soykırım uygulanırken meydanları doldurmuş ve zalimlere karşı yüreklice haykırmasını bilmişlerdir. Dünyayı vicdanlıların güzelleştireceğini bir kez daha herkese göstermişlerdir.

Bu manada vicdan denilince aklıma hemen Rachel Corre gelir.  Rachel bu yüz yılın vicdan kahramanıdır. Filistinlilerin vatanlarının işgaline karşı çıkmak için Siyonist tanklarının karşısına durmuş ve terör devletinin vicdansız askerleri tarafından nazik bedeni tankın altına alınarak ezilmiştir.

Siyonist ve emperyalist barbarlığa karşı vicdan sahiplerinin verdiği savaşta Rachel adeta bayraklaşmıştır.

Hülasa zulüm ile abad olunmayacağı tarih boyunca  test edilmiştir. İsrail de vicdansızlığının bedelini elbette ödeyecektir.

İnancımız kavi umudumuz diridir. Bir gün mutlaka Filistin devleti yeniden kurulacak ve bütün insanlığın sığınacağı bir vicdan yurdu olacaktır.

Vicdan çağrısına sessiz kalmayanlara selam olsun.


Mahmut BIYIKLI diğer yazıları