Tufan ATMACA

Batıda Eleştirmek! Ne Mümkün?

Batıda Eleştirmek! Ne Mümkün?

Ben değil şair resmetsin medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarın portresini. Hiç yalan bu kadar vicdanları sarmamıştır insanları kör etmemiştir.

Bismillah diyelim Ben-i Âdem’in Efendisi Hz. Muhammed (sas) Efendimiz’e salat ve selamlarımızı iletelim. Hz Ali (ra) ‘Bir zulmü duyup onu duyurmayan o zulme ortak olmuştur’ sözünden çıkarak şu andaki Filistinlere yapılan mezalimi gözardı edemeyiz.

Gelelim Batı’da doğan dilini anadili seviyesinde bilen örfüne ve diyalektiğine vakıf olan birisi olarak dergide bazı noktalara değinmek istedim. Zülcenaheyn lakabını mürşidi Hacı Mustafa Hayri Efendi’den (v. 1979) alan Hacı Abdullah Efendi’nin okuduğu Cuma Hutbesinden alıntı yaparak devam edelim ‘Allah’a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin veyahut sussun.’ Hadisi Şerifinde buyurulduğu üzere.[1] Karanlıkların ufkumuzu kapladığı bu günlerde imanımızın en alt tabakası olan kalbimizle buğzetmek boynumuzun borcu. Mümin için Kuran’da bir canı bile öldürmenin bütün insanlığı yok etmeye denk sayıldığı bilirsek, hassasiyetimizin nasıl olduğu aşikardır. Hangisine yanalım İkinci Cihan harbinden bu yana toprakları gasp edilen ve zulüm altında inleyen Müslüman milletlere (Doğu Türkistan, Filistin, Yammu Keşmir, …) mı yanalım? Ya da savaş (I. ve II. Körfez, Afganistan harpleri) ve şiddet sebebiyle çeşitli sürülmelere işkencelere maruz kalan (Çeçenler, Boşnaklar, Karabağlılar, Filipinli ve Rohinya Azınlıkları, Guantanamo, …) Müslümanlara mı ağlayalım? Yoksa şu anda çok şiddetli devam eden Gazze’deki ölen çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve evlatlarını yitiren babalar mı üzülelim?

Ben değil şair resmetsin medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarın portresini. Hiç yalan bu kadar vicdanları sarmamıştır insanları kör etmemiştir. Dedim ya Batı’dan devlet kanallarından, genel medyadan haberleri takip ediyorum. Savaş bu ölü olur diyorlar ama anlamadığım ilk zamanlarda çok üzülerek, ve ancak seyrettiğimiz Ukrayna savaşında şu kadar çocuk öldürüldü diye insanlığa vicdan dersi veren ve lanse eden bizim Batı Dünyası konu Filistinli çocuklar ve insanlar olunca gıkını çıkarmıyor. Herkes görmüştür New York dev ekranlarına ‘… İsrail ve insanlık yanında olun’ diye reklam koymuşlar. Belçika’da ilk başlarda insanlar tepkilerini sokaklarda gösterebilmişlerdi, şimdi ise ölüm sessizliği var. Asıl ölü toprağı Müslümanlar üzerine serpilmiş sanki, insanlar Belçika ve Hollanda’da buradan silah yardımı sevkiyatına müsaade edilmesin derken, tepkiler ancak sosyal medyadan.

Kimin garantisi var yarına çıkacağına diyerek en azından dua edelim. İlk başlarda Müslüman sporcular Avrupa’da tepki gösterirken şimdi ise sus pus. Siyasiler bir kaçı dışında kimse açıktan tepki gösteremiyor. İklim sorunu ve Dubai’deki yeşil çözüm önerileri konuşulur oldu. Yahu insanlar ölüyor her gün 1000 yakın çocuklar, kadınlar, yaşlılar bombalardan ölüyor bunların suçu ne ey batmış insanlık. Flaman Bölgesinde açlık sınırında yaşayanları, sokaktaki göçmenleri haber yapanlar acaba vicdanları acıyor mu? Kardeşlerim bizlerin gönlümü bu kadar hüzünlü, kanayan insan vicdanı mı, yoksa biz mi aşırı duygusalız bilemedim.

Allah’ım bir an önce uyanmayı bizlere ve bütün insanlığa nasip etsin. Allah’ım Ümmeti Muhammed’e merhamet et, yardım et, sıkıntılarını bertaraf et ve insanlığı da bu girdaptan çıkmayı salık versin.

Aziz ve Latif Peygamberimizin yüce ruhuna, salât ve selâmımızı ilimler adedince iletiyor, salavat getirirken riyadan ve kibirden sizlerin affına sığınıyor dualarınızı bekliyorum. Ya Rab, Kurbiyeti İnsanı Kâmil nasip et ve ahiri da’vahüm ve enilhamdülillahi rabbil alemin... ayetindeki dua ile yazımızı sizlere sunuyorum.

 

Bâkî ve Kevserî selamlar...

 

Tufan Atmaca

 


[1]13.01.2023 Cuma Hutbesınden.


Tufan ATMACA diğer yazıları